Strategie turowe, RTW i taktyczne
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Strategie turowe, RTW i taktyczne
Jako taktyk z zamiłowania nie mogłem nie założyc tego tematu. Gry takiej jak Panzer General, Close Combat, Combat Mission, Jagged Alliance i Fallout: Tactics nie zmienie trzymają się w 10 moich ulubionych gier. Czy ktoś na forum równie mocno jak ja emocjonuje się szarżami pancernymi, desantami piechoty i długotrwałym planiowaniem każdej następnej akcji. Emocjonowanie moze nie jest najtrafniejszym słowem, może lepiej fascynowanie.
-
- Użytkownik
- Kontakt:
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Heart of Iron
Może to nie turówka ale jeżeli chodzi o strategie w wersji makro oczywiście. Rozbudowana ekonomia, wynalazki i inne takie.
Pewnie wiesz też że nalezy to do mojej ulubionej serii gier: Europa Universalis. Najlepsza moim zdaniem część to Mroczne Wieki, gdzie mozna być nie tylko wladzcą całego państwa, ale i pojedynczego hrabstwa. Cud miód i malina.
PORADA:
Jeżeli jesteś księciem albo hrabią łatwo możesz zostać Królem. Wystarczy znaleźć słabe królestwo albo republikę (te włoskie republiki są naprawde slabe), mala aneksja i już ;]
Może to nie turówka ale jeżeli chodzi o strategie w wersji makro oczywiście. Rozbudowana ekonomia, wynalazki i inne takie.
Pewnie wiesz też że nalezy to do mojej ulubionej serii gier: Europa Universalis. Najlepsza moim zdaniem część to Mroczne Wieki, gdzie mozna być nie tylko wladzcą całego państwa, ale i pojedynczego hrabstwa. Cud miód i malina.
PORADA:
Jeżeli jesteś księciem albo hrabią łatwo możesz zostać Królem. Wystarczy znaleźć słabe królestwo albo republikę (te włoskie republiki są naprawde slabe), mala aneksja i już ;]
- RaptoR
- Użytkownik
- Kontakt:
Ugh. Europa Universalis nie jest turowka, ani gra taktyczna, tylko strategia ekonomiczna :> Wymiata na calej linii, po pierwsze - dlatego, ze ma niezwykle rozwiniety watek historyczny, po drugie dlatego, ze mozna poprowadzic losy kazdego panstwa na swiecie... No i oczywiscie latwosc, z jaka modyfikuje sie jej pliki i tworzy mody
Osobisc z turowek uwielbiam Cywilizacje (szczegolnie II) i Wormsy (mozna je tu zaliczyc )
Osobisc z turowek uwielbiam Cywilizacje (szczegolnie II) i Wormsy (mozna je tu zaliczyc )
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Ciężko to nazwać strategią ekonomiczną bo ekonomia to tylko jeden z elementów EU.RaptoR pisze:Europa Universalis nie jest turowka, ani gra taktyczna, tylko strategia ekonomiczna
Co do Cywilizacji to mam mieszane uczucia. Pierwsza częśc byla boska, ale każda następna obniżała poprzeczkę. Wormsy zawsze mnie nudzily. Teraz czekam na dostawę Panzer Generala II (moim zdaniem najlepsza część serii) by znów móc zaglebić się w podbój Świata na czele Panter, Tygrysów i Niemaszków ogólnie
- RaptoR
- Użytkownik
- Kontakt:
EU owszem, opiera sie glownie na ekonomii - bo jak nazwac strategie, gdzie twoim glownym zadaniem jest eksploatacja dobr naturalnych, kolonizacja nowych ziem, ustalanie odpowiedniego poziomu handlu? Plus nieco dyplomacji.
Cywilizacja I byla swietna, ale II byla lepsza - nie zapominaj, ze II to byl jakby director's cut pierwszej czesci - nic nie zabrali, wiekszosc dodali, ale caly sens pozostal dokladnie taki sam... No i oczywiscie mozliwosc gry przez neta ;]
Generale jakos mi nie wchodzily, kidys probowalem sie wziac za jakas gre z tego typu (Fall Weiss, o ile dobrze pamietam - do Gamblera dorzucona gra taktyczna), ale nie pociagnelo mnie to za bardzo... Jakos bardziej przepadam za grami, gdzie wiecej widac, co sie dzieje ;]
Cywilizacja I byla swietna, ale II byla lepsza - nie zapominaj, ze II to byl jakby director's cut pierwszej czesci - nic nie zabrali, wiekszosc dodali, ale caly sens pozostal dokladnie taki sam... No i oczywiscie mozliwosc gry przez neta ;]
Generale jakos mi nie wchodzily, kidys probowalem sie wziac za jakas gre z tego typu (Fall Weiss, o ile dobrze pamietam - do Gamblera dorzucona gra taktyczna), ale nie pociagnelo mnie to za bardzo... Jakos bardziej przepadam za grami, gdzie wiecej widac, co sie dzieje ;]
- Kawazu
- Użytkownik
- Kontakt:
-
- Użytkownik
- Kontakt:
To z gier których założenia są podobne jak w Generalach, polecam Close Combat, znakomity RTW albo Combat Mission, która teoretycznie jest Strategią Turową czasu rzeczywistego. Jakby głupio to nie brzmialo jest miodne.RaptoR pisze:Generale jakos mi nie wchodzily, kidys probowalem sie wziac za jakas gre z tego typu (Fall Weiss, o ile dobrze pamietam - do Gamblera dorzucona gra taktyczna), ale nie pociagnelo mnie to za bardzo... Jakos bardziej przepadam za grami, gdzie wiecej widac, co sie dzieje ;]
-
- Użytkownik
- Kontakt:
mi tez poniewaz przedwszytkim podbijalem tam nowe ziemie ^^ aneksowalem panstwa itd ogolnie ekspansja na surowo praktycnzie bez dyplomacji jednyne co mnie dobijalo w tych grach (niepamietam czy w uniwersalis tak bylo ) bylo to ze nie mozna bylo kontynuwac rozgrywki po wyznaczonym czasie :/ w Heart juz chcialem podbijac stany wlochami XD a tu koniec gry :/Cain pisze:Ciężko to nazwać strategią ekonomiczną bo ekonomia to tylko jeden z elementów EU.
- KaLi
- Użytkownik
założyłem temat nie zaglądając tutaj, ale myślę, że rodzinka gier Pradoxu jest na tyle spora, by można było rozmawiać o niej w osobnym temacie z resztą pojedyncze gry mają swoje tematy
firedog - poziom trudności i patche (jedno z drugim się wiąże)
a rozwiązanie czasowego problemu to niewielkie pliki, które można znaleźć w internecie, usuwające limit czasowy (Unlimited - właściwie wszystko i jeszcze więcej znajdziesz na eufi.org)
druga opcja to gra po kolei w następne gry, zaczynamy od Mrocznych Wieków, save'y konwertujemy do EU2, potem do Victorii, tylko tak nie ma żadnych problemów z podbiciem świata i jednak to staje się nudne
Mroczne Wieki faktycznie dają duże możliwości, ale są bardziej simsowate wprawdzie o to chodzi i to jest niby plus, jednak ja nie mogłem za długo grać
ale zapraszam do odpowiedniego tematu
firedog - poziom trudności i patche (jedno z drugim się wiąże)
a rozwiązanie czasowego problemu to niewielkie pliki, które można znaleźć w internecie, usuwające limit czasowy (Unlimited - właściwie wszystko i jeszcze więcej znajdziesz na eufi.org)
druga opcja to gra po kolei w następne gry, zaczynamy od Mrocznych Wieków, save'y konwertujemy do EU2, potem do Victorii, tylko tak nie ma żadnych problemów z podbiciem świata i jednak to staje się nudne
Mroczne Wieki faktycznie dają duże możliwości, ale są bardziej simsowate wprawdzie o to chodzi i to jest niby plus, jednak ja nie mogłem za długo grać
ale zapraszam do odpowiedniego tematu
- Mirsh
- Użytkownik
Oczywiście do najlepszych moim zdaniem zaliczam gry paradoxu .Z typowych strategii turowych najlepszą serią jest steel panther ,który udostępnia każdy sprzet na wyposarzeniu każdego państwa na świecie w latach 1939-99 .
Ulepszona darmowa wersja pierwszej cywilizacji na linuxa ,ma opcję wielu graczy na jednym kompie i możliwość pogrania poprzez serwery w sieci
Z innych mogę wymienić prekursora fallouta -ufo: enymy unkown wraz z kolejnymi częścioma ,bodajże trzema i syndicate wars .Gierki mają swój wiek ,ale pomysł na jakich je zrobino jest bardzo atrakcyjny .
Ulepszona darmowa wersja pierwszej cywilizacji na linuxa ,ma opcję wielu graczy na jednym kompie i możliwość pogrania poprzez serwery w sieci
Z innych mogę wymienić prekursora fallouta -ufo: enymy unkown wraz z kolejnymi częścioma ,bodajże trzema i syndicate wars .Gierki mają swój wiek ,ale pomysł na jakich je zrobino jest bardzo atrakcyjny .
-
- Użytkownik
Re: Strategie turowe, RTW i taktyczne
Najlepsza moim zdaniem część to Mroczne Wieki, gdzie mozna być nie tylko wladzcą całego państwa, ale i pojedynczego hrabstwa.